elzenhof.nl Handige links voor vakantie op Ameland
Elzenhof
Inrichting
Inventaris
Ligging
Foto's
Links
Beschikbaarheid
Huurprijs
Verhuur
De boot naar Ameland Het vakantiegevoel begint eigenlijk al voor het vertrek van de veerboot naar Ameland. Zodra je over de zeedijk bij Holwerd rijdt ben je weg van de wereld, ervaar je de ruimte van het wad, ruik je de zilte zeelucht en zie je Ameland uitnodigend aan de horizon liggen. Vanaf Holwerd duurt de overtocht ongeveer drie kwartier, net lang genoeg om 'de vaste wal' (werk, school, en alle bijbehorende drukte) helemaal achter je te laten. Wilt je meer weten over de vertrektijden van de veerboot of een overtocht met de auto boeken? Kijkt u dan op de website van Wagenborg Passagiersdiensten. Eenmaal op Ameland duurt een ritje met de bus van de boot naar Elzenhof (halte Vuurtoren) ongeveer 25 minuten.

Natuur & landschap

Zeehonden op de Robbenbank vlak voor de kust bij Hollum. Ameland is voor wat betreft natuur en vertier één van de meest gevarieerde waddeneilanden. Ameland biedt twee internationaal bekende natuurgebieden met ruim vijfhonderd plantensoorten en duizenden vogels, mooie polders en kwelders, bos en duin, moeras en heide, te veel om op te noemen. Er wordt veel gedaan om al dit moois voor iedereen toegankelijk te maken. Zo is in het moeras bij Hollum bijvoorbeeld een vogelkijkhut geplaatst die iedereen de mogelijkheid geeft de vele prachtige vogels te fotograferen.

Dorpen & vertier

De vier karakteristieke dorpen op Ameland (allen beschermd dorpsgezicht) zijn allemaal een bezoekje waard. In de vakanties is er in en rond de dorpen van alles te beleven voor jong en oud. De website van VVV Ameland of één van de verschillende nieuws sites vertellen u er het fijne van.

Zon, zee & strand

Ameland heeft één van de mooiste stranden van het Nederlandse kustgebied. De Amelander stranden zijn breed en schoon en bieden voldoende ruimte om heerlijk uit te waaien, te vliegeren, zandkastelen te bouwen of gewoon lekker te zonnen. Ter hoogte van de dorpen zijn de stranden 's zomers bewaakt, zodat u en uw kinderen veilig kunnen zwemmen. Ameland kent vier strandpaviljoens waar u een lekker hapje kunt eten of een drankje kunt drinken. Meer dan het vermelden waard zijn de Heksenhoed in Nes en The Sunset in Hollum.

Eten & drinken

Ameland kent tal van leuke en goede eet- en drinkgelegenheden. Iedere keuken is op het eiland wel vertegenwoordigd. Daarnaast wordt er in een groot aantal keukens ook gewerkt met lokale producten; cranberries, schapenkaas, meerval en lamsvlees bijvoorbeeld. We willen u in het bijzonder wijzen op een tweetal restaurantjes in Hollum: pizzaria Il Vulcano aan de schoolstraat, en eethuisje De Griffel, in de oude school aan de Burenlaan, waar Foka nog naar school ging.

Musea & bezienswaardigheden

De indrukwekkende rood/witte vuurtoren van Ameland staat vlak bij Elzenhof in het bos. Op Ameland zijn verschillende musea en bezienswaardigheden die de moeite van een bezoekje waard zijn. Heel bijzonder is natuurlijk het beklimmen van de vuurtoren, vlak bij Elzenhof in het bos. Na het beklimmen van de 236 treden heeft u een prachtig uitzicht over het gehele eiland en een groot stuk waddenzee.

De beroemde reddingboot wordt met paarden naar het strand van Hollum getrokken. Verder zijn het Reddingboothuis (nu Reddingsmuseum) en cultuur-historisch museum Sorgdrager (tegenover Foka's geboortehuis) aanraders! Voor meer informatie over de diverse musea en overige bezienswaardigheden verwijzen wij u graag door naar de website van Stichting Amelander Musea.

Fietsen & wandelen

Ameland wordt ook wel 'hèt fietseiland' genoemd en dat is niet voor niets. Het eiland beschikt over kilometers aan fietspaden door afwisselend landschap. Het eiland is meer dan groot genoeg voor een fietstocht waarbij je niet meteen álles gezien hebt. Wil je het hele eiland in volle glorie ervaren? Dan is het zeker aan te raden om een fiets te huren bij één van de fietsverhuurders. Dat kan vlak bij de boot, maar ook in Hollum zijn er mogelijkheden genoeg.
Uiteraard zijn er ook genoeg faciliteiten voor wandelaars. Verspreid over het eiland zijn een aantal leuke wandelroutes voor u uitgestippeld langs de mooiste plekjes van het eiland. Zelfs na 40 jaar Ameland brengen deze routes ons steeds weer naar verrassend nieuwe plekjes! In Elzenhof vindt u routebeschrijvingen van bijna alle bewegwijzerde wandelroutes.

Nieuws & weer

Bestaat er nog een andere wereld als je met vakantie op Ameland bent? Nee toch zeker? Maar ook op Ameland gebeurt er vanalles. Lees het nieuws en de agenda van Persbureau Ameland er maar op na. Voor meer wereldnieuws kan je altijd nog een krantje kopen, of de Internet-verbinding in Elzenhof gebruiken.

Elzenhof & Internet

Er zijn verschillende websites die naar Elzenhof verwijzen....

Informatie verhuur: Foka Vonck, +31 (0)50 5032389, info@elzenhof.nl.